Lapin luonto

Lapin alueen luonto on pienipiirteistä ja vaihtelevaa kylämiljöiden ketomaisemista laajoihin viljelyaukioihin ja korkeisiin kalliomäkiin. Lapinjoen uoma väikkyy läpi pitäjän, iso Narvijärvi kimmeltää. Lapin nimikkokasvi on palleroporonjäkälä, nimikkolintu on huuhkaja ja nimikkonisäkäs on näätä.

Pitkäaikaisen kulttuurin vaikutus ja kauan jatkuneen ihmisasutuksen jäljet näkyvät myös kasvistossa. Kyläteiden laitamilla kasvavia arkeofyyttikasveja – muinaisen asutuksen toteen näyttäjiä – ovat mm. sikoangervo, tumma tulikukka ja pölkkyruoho.

Pitäjälle antaa oman ilmeensä ammattimainen, huippuunsa viety maanviljelys. Siemenviljatilat, härkäpapupellot, Nokan tilan mukaan nimetty timoteiheinä, keltaiset rypsivainiot, herneviljelykset, vihannesmaat kukoistavat. Koti- ja tuotantoeläinkasvatus Ylämaan karjasta lemmikkiponeihin näkyy maisemassa.

Lapin luonnosta on tehty useita tieteellisiä kartoituksia ja tutkimuksia. Mm. Kimmo Härjämäen ja Anni Karhusen kartoitus alueen luonnon monimuotoisuudesta (2010) on sykähdyttävää luettavaa:

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/82592/Varsinais-Suomen_ELY-keskuksen_julkaisuja_3_2010.pdf?sequence=1