Lapin aakkoset

Lappi on Satakunnan maakunnassa sijaitseva vanha, virkeä kunta. Omatoimisessa pitäjässä asuu noin 3000 ihmistä. Alueen pinta-ala on 212,78 km2, ja siitä 8,08 km² on vesistöjä. Tismalleen Lapin ytimeen pääsee seuraavin koordinaatein: 61°06′05″N, 021°50′40″E

Lapin nimen perään saatetaan joskus liittää täsmenne Tl., jolla viitataan Turun ja Porin lääniin. Tarkentavana ilmauksena käytetään myös Rauman Lappia.

Lappi-nimen alkuperästä eteläisen Suomen pitäjän nimenä on vain aavisteluja. On mahdollista, että alueella on asunut vielä lappalaisia, joiden mukaan nimi olisi annettu seudulle. Toisaalta Lappi-nimellä on voitu viitata jostain katsottuna syrjäiseen sijaintiin. Lapinjoki on saanut nimensä hallintopitäjä Lapin mukaan, todennäköisimmin ei toisin päin.

Lapissa on asuttu iankaiken. Pronssikautisesta (n. 1500 eaa.) asutuksesta on arkeologisia merkkejä ja usea kylä on ollut olemassa ainakin keskiajalta saakka. Ensimmäiset kirjalliset mainnat Lapista ovat 1400-luvulta. Lapin puukirkko on vuodelta 1760. Itsenäisenä kuntana se toimi 1868-2009. Rauma liitettiin osaksi Lappia 1.1.2009.

Lapin tunnetuin nähtävyys on Sammallahdenmäki, pronssikautinen huima muinaisjäännösalue, jolla Unesco-maailmanperinnekohteen status. Lappilaisista yrityksistä voi tuskin olla muistamatta Kivikylän lihatuotteita, Narvi-kiukaita tai Eskimo-pakastepusseja. Lapin suurin vuosittainen tapahtuma on elokuun alussa järjestettävät Löylypäivät – kulttuuritapahtuman, kotiseutupäivien ja markkinahumun yhdistelmä.

Lapin kotiseutuvaakunan kirveet viittaavat rakennusten hirsiparrujen piiluamiseen, kuokanterä maanviljelykseen ja pellavankukat käsityöperinteeseen. Värit ovat kotimaakunta Satakunnalle ominaiset: sinistä ja kultaa. Vuonna 1951 käyttöön vahvistetun vaakunan suunnitteli Gustaf von Numers.

 

Lapissa on kaikkiaan 18 kylää. Niistä vilkasliikkeisimmät ovat keskustan Lapinkylä ja Pappilankylä, muut ovat Alakieri, Hauta, Kauklainen, Kaukola, Kivikylä, Kodiksami, Kulju, Kullanperä, Kuolimaa, Murtamo, Mäentaka, Rohdainen, Ruona, Skinnarla, Sukkala ja Ylikieri.

Vahvan oman lounaisen murteen vuoksi kylienkin nimet saattavat muuntua kirjakieliseen asuun nähden melko erikoisiksi, vrt, Kualma (Kuolimaa) tai Sukla (Sukkala).

Lapin keskustan palvelut ovat yllättävän hyvät: on ruokakauppaa, kukkakauppaa, kahvilaa, pubia, pankkia, apteekkia ja terveysasemaa. Leikkipuisto, koulu ja vanhainkoti pitävät huolta asukkaista. Pankkiautomaatti, kotiseutumuseo, Patolampiteatteri ja kirjasto ehkäisevät tylsistymistä.

Vuodesta 2009 myös Lapin seurakunta on ollut Rauman kappeliseurakunta, mutta sillä on pitkä oma historia: se erosi omaksi seurakunnakseen Eurajoesta jo 1630.

 

 

 

 

 

 

Lapin Sukkalan kylän Isotalon väkeä elopellolla