Ylisenpään kylät on Satakunnan vuoden maakuntakylä 2018

Vuoden maakuntakyläksi on valittu Ylisenpään kylät, siis Kodiksami, Mäentaka, Sukkala ja Kuolimaa. Onnea! Maakuntakyläkilpailun järjestävät jo 24:ttä kertaa SataKylät ry ja Satakuntaliitto. Voittajakylä palkitaan 3400 euron palkintosummalla.

Tuomaristo vaikuttui Ylisenpään kylätoiminnan monipuolisuudesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kaikenikäisille kyläläisille. Kylärinki kehittää kylää innovatiivisesti ja vahvasti ajan hengen mukaisesti. Vanhaa koulua on kunnostettu vaivoja säästelemättä.

Valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä, Lapinjokilaakson vihannassa viljelymaisemassa, ovat kylät kohonneet jo keskiajalla. Kylien yhteisenä kyläyhdistyksenä toimii Lapin Ylisenpään Kylärinki ry. Alueella on vakituisia asukkaita runsaat 300. Siemenviljatilat, metallialan toimijat ja pienyrittäjyys ovat alueen tärkeimmät työllistäjät.

Kodiksamin entinen, yli sata vuotta vanha koulu on kylätoiminnan keskus. Se on muutettu monitoimitilaksi, joka on suunniteltu palvelemaan kaikkia ympäristön kyliä ja ikäryhmiä. Toiminta on suunniteltu muuttuvaksi ketjuksi, joka alkaa vauvasta ja päättyy mummoksi ja vaariksi – näin kylien elävyys säilyy ja ihmiset voivat asua pidempään kotona. Kyläringin aktiivisuus, Ely-keskuksen ja Ravakan avustukset, Rauman kaupungin apu, Satakylien neuvot ja erityisesti Gustaf Lundénin säätiön jatkuva tuki ovat mahdollistaneet kohennukset. Kyläringin puheenjohtajana toimii vuonna 2018 Juhani Leino.

Monitoimitalo on nimensä mukainen. Siellä sijaitsevat huippuvarusteltu kuntonurkkaus, kokoustila, juhlasali, laitoskeittiö, kyläkirjasto sekä uusi leikkikenttä Välkkä. Lastennurkassa on kiipeilyseinä, trampoliineja ja muita hauskoja liikuntavälineitä. Nuorisolle on mm. biljardipöytä, pingispöytä ja darts-tikkataulu. Vuokrattavaksikin soveltuvaan juhlasaliin mahtuu 50-99 juhlijaa. Se on varustettu AV-laittein. Tilassa on kokoonnuttu seuraamaan isolta valkokankaalta linnanjuhlia, jääkiekon play offseja, kirjanjulkistajaisia sekä luentoja paikallishistoriasta petolintuihin.

Kyläläisten liikkuminen on monipuolista jumpista luontoretkiin. Talvella kokoonnutaan maanantaiaamuisin kävelemään, kesällä pyöräillään. Ulkoilualueilla voidaan harrastaa frisbeegolfia tai pelata jalkapalloa. Kyläläiset ylläpitävät urheilukentällä – Kodiksamin stadionilla – talvisin kiekkokaukaloa, kesällä kenttä on tennis-, sulkapallo- ja koripallokäytössä. Laajat peltoaukeat ovat lintubongareiden suosiossa, yhä harvinaistuvia ketokasveja löytyy vielä kyläteiden varsilta.

Ylisenpään kylät tunnetaan myös kulttuuristaan. Eriteemaiset kyläkahvilat, pihakirppistapahtumat ja karaoketanssit ovat suosittuja ympäri vuoden. Jättihimmelit, yhteisötaiteena rakennettu hahmopelto, ässäpiparien haastajiksi leivotut lukkopiparit ja moninaiset näyttelyt koululla ylittävät toisinaan valtakunnallisenkin uutiskynnyksen: Arabian astianäyttelystä apinanäyttelyyn, höylien ja kahvin historiasta pyykkipoikien ja suksien kulttuurihistoriaan. Memorial-puistossa voi hiljentyä kunnioittamaan kylien omia sankarivainajia. Keskusteluohjelma Helil kyläs kuvattiin Ylisenpään maisemissa. Suoranaisen kansainvaelluksen saa aikaan kyläjoulukalenteri.

Kylä viestii sosiaalisessa mediassa fb-ryhmässä Ylisenpään kylät: https://www.facebook.com/groups/125841627430012/

Vireän asujaimiston talkoovoima, menneitten sukupolvien työ ja kotiseuturakkaus ovat ratkaisevat tekijät omatoimisen Ylisenpään menestyksessä. Kyläpalkintoa tullaan juhlimaan yhdessä kyläläisten ja vierailijoiden kanssa. Kuullaan vielä!